Yatırım

İkili Tepe ve İkili Dip Formasyonu Nedir

ÇİFT TEPE –  İKİLİ TEPE FORMASYONU Çift tepe ya da ikili tepe olarak adlandırılan formasyon, teknik analistlerce eforlu bir yukarıya trendin sonuna gelindiğinin habercisi olduğu zannedilir. Ehemmiyetli bir doruk seviyesinden dönülmesiyle birlikte daha evvel harekete katılamayan yatırımcıların da tekerrür yükseliş olacağı ve trendin devam edeceği temennisi ile piyasaya girmesi maliyetleri bir evvelki tepeye yakın bir seviyeye kadar taşır, fakat bir evvelki tepede yaşanan sert satış ikinci tepeyi de ehemmiyetli bir mukavemet haline getirmesinin ardından müşterilerin bu noktada gönülsüz olması maliyetleri tekerrür dayanak seviyesine sürüklemesi ile oluşur.

ÇİFT DİP –  İKİLİ DİP FORMASYONU Bu formasyon ikili tepe formasyonunun tersi kalitesindedir. Düşüş trendinin sonunda görülen bu formasyonda hacim ölçüyü, birinci dip oluşurken yüksektir. Birinci dipten gelen tepki alımlarında ise hacim daha düşük kalır. İkinci dipten dönüşten itibaren harekât ölçüyü de maliyetle beraber çoğalır. Bu formasyon grafiklerde, ikili tepe formasyonu biçimine benzetilen M harfinin tersi olan W harfine benzemektedir. Tıpkı ikili tepe formasyonunda olduğu gibi bu formasyonun da genellikle bir aydan daha uzun süreceği zannedilir.

Bir önceki yazımız olan Forex Kaldıraç Sistemi Avantajları Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: Ortalama: ]

Burak Arslan

London Business University Ekonomi mezunu. Finans analisti, ekonomi gündemi, döviz yorumu ve kripto para yorumcusu. Finans analisti olarak çalışırken ekonomi dünyasına dair bilgilerimi paylaşıyorum. Paylaşımlarım yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir