Kripto Paralar

Binance Nedir, Güvenilir mi?

Hayatımızda artık çok büyük bir yeri bulunan kripto para borsaları arasında ismi en çok geçenlerden biri Binance. Dünyanın en yüksek hacimli kripto para borsalarından biri olan Binance’de her gün milyonlarca insan işlem yapıyor. Peki her gün milyonlarca işlemin yapıldığı ve çok büyük paraların yatırıldığı ve çekildiği bu platform güvenilir mi? Özellikle kripto para borsalarına yeni girecek olan yatırımcıların en çok merak ettikleri şey bu. Biz de Binance’in güvenilir olup olmadığını ve Binance hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik…

Binance Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Binance 2017 yılının Temmuz ayında, Changpeng Zao tarafından Hong Kong’ta kuruldu. Kurulduğu andan itibaren kripto para alım satım işlemlerine izin veren Binance, zaman içerisinde kendi kripto para birimi ola Binance Coin’i (BNB) piyasaya sürdü. Başlangıç değeri yalnızca 0.1 dolar olan BNB, 2021 yılı Ağustos ayı itibariyle 475 dolar civarındadır. Binance Coinmarketcap tarafından listelenen 24 saatlik işlem hacimleri listesinde 1. sırada bulunmaktadır. Binance tarafından tüm yatırımcıları için sunduğu hizmetler ise şu şekilde listelenebilir:

  • P2P ticareti sayesinde alıcılar ve satıcılar birbirine bağlanmıştır. Çeşitli ödeme seçenekleri ile itibari para ödemeleri yapılabilir.
  • Kredi kartı ya da banka kartı kullanarak oldukça kolay bir şekilde kripto para satın alabilirsiniz.
  • Spot ticarette isterseniz Binance Lite’da kalarak klasik ve basit bir arayüz kullanabilir, isterseniz de Binance Pro’ya geçerek daha gelişmiş grafik araçlarına erişebilirsiniz.
  • Kaldıraçlı ya da marjin işlemler yapmak mümkündür.

Kaldıraçlı işlemler için Binance 10x nedir sayfasına göz atabilirsiniz.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak ya da hemen kripto para işlemleri yapmaya başlayarak söz konusu hizmetlerden yararlanmak isterseniz, Binance’i ziyaret edebilirsiniz.

Binance Güvenli mi?

Binance şu an pek çok yatırımcı ve pek çok uzman tarafından dünyanın en güvenilir borsalarından biri olarak gösterilmektedir. Binance içerisinde alım satım işlemleri yapan tüm yatırımcılar, varlıklarının yüzde 90’lık kısmında soğuk cüzdanlarda saklar ve bu hizmet de yine Binance tarafından sunulmaktadır. Bu durum, Binance’in varlıklarının güvenliğini ne kadar önemsediğini göstermektedir. Yine de unutulmamalıdır ki, Binance her ne kadar güvenilir bir borsa olsa da, 2019 yılında çok büyük bir siber saldırı yaşamış ve bu siber saldırı sırasında kullanıcılardan yaklaşık olarak 40 milyon dolar değerinde bitcoin çalınmıştır. Bu durum her ne kadar kullanıcıların aklında soru işaretleri yaratıyor olsa da, Binance tüm kullanıcılarına varlıklarının güvenliğini garanti etmektedir. Yine de 2019 yılında gerçekleşen bir saldırı gibi bir saldırının bir daha asla gerçekleşmeyeceğinin garantisini kimse veremiyor.

Tüm bunların dışında, Binance tarafından kullanıcıların ve varlıkların güvenliğini sağlamak amacıyla alınmış olan önlemler şu şekilde:

  • 2FA olarak da bilinen 2 faktörlü kimlik doğrulama,
  • Kimlik avlarına karşı koruma,
  • Kullanıcılar için parola yöneticisi,
  • Erişim yöneticiliğini geri çekme yöntemi.

Binance sunmuş olduğu tüm bu güvenlik hizmetleri ile kullanıcılarına güvenilir bir yatırım ortamı yarattığını söylese de, özellikle son yıllarda Binance’e olan güven bir miktar azalmış durumda.

Binance Komisyon Oranları

Binance’te komisyon ücretleri belirlenirken son 30 gün içerisindeki işlem hacmi göz önünde bulundurulmaktadır. Buna göre, işlem hacmi 50 bitcoin ve aşağısı olan yatırımcılar için komisyon ücretleri yüzde 0.1 olarak, BNB indirimli rakam da 0.075 olarak belirlenmiştir. Binance’in işlem hacimlerine göre sunmuş olduğu diğer komisyon oranları da şu şekilde listelenebilir:

  • 50 BTC ve 500 BTC arası: Normal 0.09, BNB indirimli 0.0675
  • 500 BTC ve 1500 BTC arası: Normal 0.08, BNB indirimli 0.060
  • 1500 BTC ve 4500 BTC arası: Normal 0.07, BNB indirimli 0.0525
  • 4500 BTC ve 10000 BTC arası: Normal 0.07, BNB indirimli 0.525 (BNB bakiyesi minimum 1000 olmalı)

Bu liste Binance tarafından uzatılmıştır. Daha yüksek işlem hacimleri için alınan komisyon ücretleri Binance’in komisyon ücretleri sayfasından öğrenilebilir.

Binance referans kodu sayfamızdan komisyon indirimi kazanabilirsiniz.

Binance ve Binance TR Arasındaki Fark Nedir?

Binance’in Türkiye’de bulunan kullanıcıları için yaratmış olduğu Binance TR ile rahat ve kolay bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Fakat Binance Global ile Binance TR arasında bazı farklar bulunuyor.

Örneğin Binance Global’e Mayıs 2021 tarihinden bu yana kredi kartı ya da Papara gibi uygulamalar kullanılarak para yatırılamıyor. Buraya ancak Paribu, BTCTurk gibi yerli kripto para borsaları üzerinden para yatırabilirsiniz. Binance TR’ye ise Vakıfbank ve Ziraat Bankası aracılığıyla 7 gün ve 24 saat boyunca para yatırabilirsiniz. Benzer bir durum para çekme işlemleri için de geçerlidir. Binance Global ile doğrudan banka hesabınıza para çekimi yapamazsınız. Bunun için öncelikle paranızı yine Paribu ya da BTCTurk’a göndermeniz gerekiyor. Fakat Binance TR’de, yine Ziraat Bankası ve Vakıfbank aracılığıyla para çekimi yapabilirsiniz.

Bir diğer fark da, listelenen kripto para birimleri ile ilgilidir. Binance TR’de, Binance Global’e oranla çok daha az kripto para birimi listelenmektedir. 2021 Nisan ayı verilerine bakıldığı zaman Binance TR üzerinde listelenen kripto para birimi sayısı 36 iken, aynı tarihte Binance Global borsasında 262 adet kripto para birimi listelenmektedir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’de yasal olması ve yine yerli bankalara aracılığıyla çekim yapılabiliyor olması sebebiyle, Binance TR kullanmak daha güvenli olarak gösterilmektedir.

Burada yer alan “bilgi ve yorumlar” yatırım tavsiyesi değildir. Sitede yer alan bilgiler yorum niteliğindedir. Lütfen bu bilgilere dayanarak yatırım yapmayın! Unutmayın yatırım tavsiyesi kişilere özel ve yetkili kurumlar tarafından verilebilir.

Bir önceki yazımız olan Binance Referans Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Burak Arslan

London Business University Ekonomi mezunu. Finans analisti, ekonomi gündemi, döviz yorumu ve kripto para yorumcusu. Finans analisti olarak çalışırken ekonomi dünyasına dair bilgilerimi paylaşıyorum. Paylaşımlarım yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir